Kleurmanagement

Reflection Rotterdam werkt met een colormanaged workflow. Dat wil zeggen dat er standaard omgevingslicht is (normlicht) en gekalibreerde monitoren.

Met onze drukkers overleggen we per uiting welk kleurprofiel er moet worden gebruikt. Wij gebruiken hiervoor de richtlijnen van FOGRA.

Het beoogde eindresultaat is dat we voorspelbare kleuren hebben. Met andere woorden: Op scherm worden (bij benadering) dezelfde kleuren waargenomen als die we in druk waarnemen.

Voor heel veel andere uitingen zoals bedrukt vinyl, canvas of metaal, willen we ook voorspelbare kleuren. Vaak hebben producenten hiervoor geen kleurprofielen. Om tot voorspelbare kleuren te komen zijn er in onze ogen twee oplossingen:

Er wordt een kleurenproef meegestuurd naar de drukker en de drukker zorgt ervoor dat de kleuren van de bedrukking overeenkomen met de proef. Dit heeft niet onze voorkeur.

Een andere oplossing is een testkaart uit te printen op het te bedrukken materiaal, onder de omstandigheden waarin uiteindelijk gedrukt gaat worden. De testkaart wordt door Reflection ingemeten, waarna er een kleurprofiel gemaakt kan worden. De documenten worden dan aangeleverd met het nieuwe kleurprofiel en de drukker confirmeerd zich aan dat kleurprofiel. Daarnaast wordt er een kleurproef meegezonden met het nieuwe kleurprofiel. Deze werkwijze heeft onze voorkeur.